Att arbeta med inredning

Är du kreativ och gillar inredning? Då är kanske jobbet som inredare eller inredningsarkitekt någonting för dig. Den här texten kommer att fokusera på just inredaren då det är det jobb som är lättast att komma igång med. Skillnaden mellan en inredare och en inredningsarkitekt är att arkitekten har en utbildning på mellan tre till fem år medan inredaren ofta är självlärd och går en form av lärlingsutbildning hos butiker eller hos en firma för inredningsarkitekter. Kort kan man säga att arkitekten har en examen medan inredaren har en yrkesutbildning.

Detta innebär dock inte att inredaren måste nöja sig med de enklare jobben. Det finns inredare som arbetat med att inreda stora kryssningsfartyg eller kontorskomplex. Allt beror på skicklighet och träning Inse direkt att du aldrig blir fullärd. Som inredare är det också viktigt att hålla reda på trender och mode. Vad som varit supertrendigt ena året är helt ute året efter. Det är också viktigt att känna sin kund. Vad är denne ute efter. Är det tidlös elegans eller någonting supertrendigt? Som inredare arbetar du sedan efter kundens önskemål och väljer ut färgskala, material, gardiner, möbler, golv och mattor.

Det allra vanligaste jobbet är nog antagligen att arbeta i privata hem hos de som har lite mer pengar att röra sig med än de allra flesta. Men det händer även att inredare anlitas för att inreda kontorshotell eller andra lokaler eller att styla lokaler inför fotografering för företag som kan annonseras.

Sådana uppdrag kan verkligen ge karriären en skjuts framåt. För det första finns chansen att bli anlitad igen om företaget uppskattar dina talanger och för det andra ger bilderna exponering och möjlighet att få flera uppdrag då andra företag sett ditt arbete.