Ett ekohus

Det finns flera olika sätt på hur man skapar ett ekologiskt hem. vi har rört vi ämnet förut men tänkte prata lite mer om det i den här artikeln.

Ett miljövänligt och ekologiskt hem är inte nödvändigtvis billigare. Ofta kan man säga att husen och lösningarna är dyrare att göra men betalar sedan för sig själv över tiden. Att bygga ett ekohus är en långsiktigt investering.

Men om man har tiden att investera, kan man få sitt boende billigare. Istället för fina och dyra träslag kan man använda furu. Istället för snabba lösningar i plast och konstgjorda material kan man undersöka var man kan använda halm eller lera istället.  Man måste också tänka på vad du får av dina pengar.

Ett klickgolv från Rusta är billigt och snabbt att lägga. Men det tål inte så mycket och när det väl är trasigt finns inte golvmodellen att köpa och man måste byta allt. Om du lägger ut pengar för ett golv i äkta trä får du betala mer, man kan slipa om golvet många gånger innan det behöver bytas. Och vill man ändra inredningen kan man lacka, betsa eller måla golvet.

Ett bra ekohus är väldigt tätt. Det ska vara väldigt passivt och inte kräva mycket för att värma upp. Det betyder att fönstren ska vara täta och tjocka, de ska hålla inne värmen och stänga ute kylan. Det kommer också att fungera på sommaren då man kan ha en svalare temperatur inomhus på grund av att fönstret tar in solljuset men inte temperaturen utomhus.

För att lära sig mer om sitt framtida hem ska man prata med en arkitekt och byggnadsingenjör som kan det här med passiva och ekologiska hus. Försök gärna hitta någon annan som byggt ett ekohus och förhör dem. Du kommer att få med dig massvis med goda råd och tips.