Hålla städat hem i alla skeden

Inget förstör bilden av en vackert hem så snabbt som smuts och ostädade rum. Så vill man hålla det fint gäller det inte bara att tänka på inredningen utan även städning. Det finns många olika anledningar och sätt att städa, den ena mer omfattande än den andra. Här tar vi en snabb titt på hur man håller sitt hem städat i alla skeden.

Vardagsstädning

Städning förknippas ofta med arbete och slit men faktum är att de flesta av oss städar varje dag utan att riktigt tänka på det. Den första försvarslinjen mot oreda och smuts är sådan vi kan göra var dag. Detta inkluderar så saker som att plocka bort efter sig, ställa tillbaka var sak på sin plats efter man använd den, torka av ytor i kök och badrum efteråt och liknande.

Veckostädning

Vardagsstädning är dock ingen komplett lösning, det kommer fortfarande byggas upp en hel del smuts på golv och möbler och det är därför vi har veckostädningen. Det är här man drar fram saker som dammsugaren för att göra lite mer omfattande städning.

Storstädningen

Från vecka till vecka kommer man ju dock inte göra saker som att putsa fönster, städa bakom vitvaror, grundligt rengöra ugnen, dammtorka alla golv eller liknande. Detta är sådant vi sparar för storstädningen och den är menad att ta på alla möjliga delar av hemmet, även i de utrymmen man inte ser förrän man flyttat runt både det ena och det andra.

Detta är så klart den mest omfattande typen av städning och det kanske inte är så underligt att många väljer att överlåta detta arbete till en yrkesexpert. Gör man det dock själv kan det vara en bra idé att göra en checklista för alla platser som måste städas. Se till att inte stressa igenom städningen och sprid ut det över mer än en dag om det känns lättare.