Inreda källaren

Källarvåningar är relativt vanliga villor idag. Men långt från alla används som extra boyta utan fungerar mest som förråd. Har man dock en källare är detta ett perfekt sätt att få ett eller fler extrarum utan att behöva bygga ut.

Vill man dock inreda ett rum i källaren är det bra om man vet lite mer om begränsningarna och eventuella problem man kan stöta på. De flesta källare har väggar av betong och det är inte något som isolerar bra mot kyla. Medan man inte kan göra något åt kylan och fukten i marken utanför huset finns det faktiskt metoder att dränera utan att gräva som kan ta en ett stort steg närmare att kunna inreda rum i källaren.

Väggarna fixar man sedan bäst till genom att helt enkelt måla dem. Se dock till att använda en silikatfärg som andas. Man ska aldrig sätta träreglar direkt mot betongen i en källare då de kommer att då åt sig en massa fukt. Välj gärna ljusa färger då källare inte får lika mycket naturligt ljus som resten av huset. Alternativ kan man ju medveten göra det lite mörkare om man är ute efter att skapa en trevlig myshörna nere i källaren.

Golvet är också ett område man bör tackla tidigt. Även detta blir kallt och man vill inte lägga ett för tätt golv då detta kan orsaka fuktskador. Ett mycket bättre alternativ är ett så kallat ventilerat golv som både skyddar golvet mot fuktskador och ger ökad ventilation till källaren. Och nyckel till att motverka det vanliga “källarklimatet” är faktiskt att ha bra ventilation. Ovanpå det ventilerade golvet kan man sedan lägga en variation av olika material och få ett sådant naturligt och trevligt golv som möjligt.