Inreda med Shabby chic

Shabby Chic är en romantisk lantlig inredningsstil som faktiskt växte fram redan under 80-talet även om den väckt allt starkare intresse nu under 2000 talet. Ursprungligen var det baserat på patinerade och slitna möbler och har övergått mer till vitt än pastell men även det stannar kvar.

Vitt och slitet

Shabby chic stilen utvecklades främst i Storbritannien där uppfattningen var att större lantligt belägna hus var inredda med exklusiva patinerade möbler. Något som egentligen är mer utmärkande för stilen är användningen av vitt på allt oavsett om det är väggar, tak eller möblering och andra småsaker i inredningen.  Äldre möbler målas i vitt och behandlas sedan för att få den slitna look man vill framhäva. Oftast målas möblerna först i en mörkare grundfärg som sedan målas över med vit färg och slipas och sandpappras för att få fram ett slitage. Det spelar ingen roll om det är gamla eller nya möbler då det är utseendet och inte åldern som är viktig i denna inredningsstil.

Ta in trädgården

Även rostiga tillbehör av järn såsom fågelburar, baljor och hinkar stämmer in i denna stil. Emaljerade kannor eller skålar och frukt- eller sockerlådor med diverse tryck  och andra äldre husgeråd kombineras för att skapa det vita romantiska intrycket.  Man kan gärna plocka in detaljer utifrån trädgården då gränserna mellan inne och ute är vaga i detta fall . Textiler ska givetvis inte glömmas bort, här är det naturgrå eller vita tyger som ska in såsom linne, säckväv, spets och bomull för att förstärka inredningen.