Speciellt designat mode

I de flesta fall så designas mode för att passa för den stora skaran av människor.  I andra fall så finns det speciellt designat mode som kanske inte den stora massan lägger någon större vikt vid utan det blir en utvald skara som gärna köper och har i sina garderober.

Sömnadskonsten Haute Couture

Den högsta konsten av sömnadskonst kallas för Haute Couture. Denna ska borga för en exklusivitet och något som utförts på allra bästa sätt. Vanligtvis så ser vi detta på modetillställningarnas catwalk samt tagit fram för den modell som visar upp plagget och kanske inte alls passar för gemene person. Att designa kläder och mode är något som är ett svårt yrke och det är inte många som arbetar med just Haute Couture i vårt land. Kända designers idag är: Filippa Knutsson, Lars Wallin, Ann Ringstrand och Staffan Söderberg.

Berättelser bakom designen

Speciell design i vardagligt mode är också något som det arbetas med. Även detta kan ses som en sömnadskonst. Det finns designer i allt mode och vissa kanske berättar en historia för oss. Om vi tittar på Öjbro Vantfabrik så finns där en mängd mönster som används på olika produkter. Det kan vara spännande att läsa om exempelvis Ekshärads och de mönster som tagits fram och som ligger bakom just det speciella mönstret. För den som använder plagget så kanske man först och främst ser till bekvämligheten och utseendet. Men visst är det trevligt att få veta berättelserna bakom ett mönster och en design.