Att välja och inreda en arbetsplats

Heminredning har blivit en hobby som intresserar många. Man lägger gärna stora pengar på att köpa nya möbler eller renovera badrum och kök. Det finns dock ett område som inte alltid får lika stort fokus trots att man många gånger spenderar minst lika mycket tid där. Vi pratar självklart om arbetsplatsen.De allra flesta har själva inte en speciellt stor kontroll över sin arbetsplats och hur den ser ut. Men även om man inte fritt kan välja möbler eller vilken färg det är på väggarna så finns det mycket man kan göra med endast lite dekoration.

Hitta kontor

Om man arbetar själv eller äger ett företag och själv har friheten att välja kontor så är möjligheterna oändliga.  I huvudstaden är utbudet enormt och det finns något oavsett vilket läge eller vilken storlek man är ute efter.Se därför till att tänka igenom vilka krav du och möjligtvis dina medarbetare har på sin arbetsplats. Behöver ni egna rum, fönster, möteslokaler eller ställer er verksamhet högre krav på internetuppkopplingen?

Hemmakontor

För vissa så kan det rätta valet vara att inreda ett dedikerat kontor i hemmet. Att arbeta hemifrån innebär dock även vissa nackdelar. Med arbetsplatsen i hemmet så suddas gränsen mellan arbete och hemmaliv lätt ut. Det är lätt för familjen att råka störa när man behöver fokusera eller att man själv distraherar sig själv genom att några för många gånger gå och ta något ur kylskåpet.När man dock inreder ett dedikerat rum som arbetsplats så löser man dock många av dessa problemen. De man bor med vet att man inte får störas då man är där och man kan även lättare sätta en klar arbetstid genom att helt enkelt “gå till jobbet”  och “gå hem” precis som om kontoret vore utanför bostaden.

Inredning

Många av de inredningsvalen man gör när man skapar sitt kontor har inte främst med utseendet att göra utan handlar istället om ergonomi och det praktiska värdet.  Man bör välja stolar, skrivbord och belysning främst för att minimera risken för belastningsskador.  Man kan läsa mer om detta på 1177