Vilket takmaterial passar dig?

När du står inför ett takbyte finns det många frågor. En av de viktigaste och första som du borde ställa dig är vilket takmaterial du ska välja. Det finns flera typer och de har alla sina för- och nackdelar.

Tegelpannor

Majoriteten av svenska hem har tegelpannor på taken. Pannorna finns som en- två- eller lite mer ovanliga trekupiga. De tvåkupiga är standard.

Fördelar

De kan hålla hur länge som helst. Det finns pannor från 1700-talet som fortfarande går att lägga på tak. Tegelpannor är billiga och lätta att lägga, dock kan de enkupiga vara lite besvärliga att få rätt passform på.

Nackdelar

Pannor kommer att gå sönder och behöver bytas ut eftersom. Det är alltså ett kontinuerligt underhåll som krävs, åtminstone 2 gånger per år behöver du undersöka taket och leta efter trasiga pannor.

Plåt

Strax efter tegel kommer plåttak, snart kommer det att finnas fler plåt- än tegeltak i Sverige.

Fördelar

Det är lätt att lägga och har lång tradition. Den kommer också i betydligt fler färger än andra material som bara har en nyans eller två. Hittar du inte nyansen du vill ha kan du till och med måla plåten. Plåt är också ett lättare material som passar de flesta tak och har mindre krav på takvinkel.

Nackdelar

Det är svårare att åtgärda problem själv. Skadade plåtar behöver i många fall bytas av proffs, speciellt om du har falsat plåttak. Den är inte UV-beständig och kräver underhåll för att behålla sitt utseende.