Ett avslappnat sovrum

Sovrummet kan lätt bli en stressig plats där du har svårt att slappna av. För många blir sovrummet en lekplast med barnen, ett stökigt rum med en explosion av kläder eller den enda platsen där du kan få jobba ifred när du tagit hem uppgifter från jobb eller skola. Det är dags att tänka om och göra sovrummet till den fristad den är ämnad att vara.

Sängen

Lägg krut på sängen! Välj ut en skön kontinentalsäng som passar din smak och dina behov. De finns i olika fastheter beroende på om du behöver en mjuk, medel eller fast madrass. Madrassen delas också in i zoner för att avlasta axlar eller höfter, tanken är att din ryggrad ska vara rak när du sover. Om du och din partner har olika behov, kan du till och med köpa en medium och en fast madrass och kombinera till samma säng.

Städat

Håll sovrummet städa. Se till att kläder hamnar i tvättkorgen och att de hängs in i garderoben efter användning. Det är bara onödig stress att sova i ett stökigt sovrum, kläder binder också damm vilket kan försvåra andningen för dem med astma. Gå till sovrummet tio minuter innan ni vanligtvis går och lägger er så hinner ni plocka undan innan ni blir för trötta.

Dofter

Ett väldoftande rum är behagligare att vara i. Doften ska inte vara övermäktig, bara en svag aning i luften. Lavendel har vid åtskilliga tillfällen klassats som den perfekta avslappningsdoften. Den ger oss ro och många hävdar att de sover mycket bättre och djupare. Du kan använda doftkrus med eteriska oljor eller välja att odla lavendel på fönsterbrädan.

Färger

Färgerna i sovrummet kan mycket väl ha en betydelsefull effekt. Svala och jordnära färger är ofta de perfekta valen för sovrum. Grått, grönt, blått och beige kan alla fungera riktigt bra när man satsar på mer dämpade kulörer. Men försök inte att göra sovrummet helt monokromt då det ofta bara leder till att den känns tråkigt och inspirationslöst.

Belysning

Belysningen i sovrummet bör anpassas för mer än bara avslappningen. För att kunna slappna av vill man ha lite mer dämpad belysning. Men när det exempelvis ska städas måste man kunna lysa upp rummet riktigt ordentligt. Och medan det självklart går att förlita sig på dagsljuset för detta kommer man garanterat behöva städa en och annan gång i vintermörkret också.